INTO Business over Business Boxing Zaanstad

Unieke ervaring voor amateurboksers

Topsportcentrum de Koog is zaterdag 10 juni het decor van een boksgala. In een professionele ambiance stappen circa 20 amateurboksers uit de Zaanstreek in de ring voor het goede doel. De deelnemers zijn overwegend Zaankanters die zijn gelieerd aan ondernemingen en een van de goede doelen. Zij beleven een primeur en boksen voor het eerst in hun leven een echte wedstrijd.

Unieke ervaring voor amateurboksers
Junior Kamer Zaanstreek, die Business Boxing Zaanstad voor de tweede keer organiseert, heeft zich ten doel gesteld een nettobedrag van 11.000 euro op te halen. Met de wedstrijden hopen de deelnemers en de organisatie zoveel mogelijk geld op te halen. Er zijn vier goede doelen aangewezen die alle te maken met kinderen die in armoede leven en/of een calamiteit hebben meegemaakt. Dit zijn Kledingbank Zaanstreek, Speelgoed- en kinderkledingbank Zaanstreek, GJC Zomerkampen en kinderen die getroffen zijn door de aardbeving in Turkije en Syrië.

Hoofd- en subsponsors
Het geld wordt op diverse manieren binnengehaald. Alle boksers worden gesponsord door bedrijven. Per bokser betalen zij 500 euro inschrijfgeld. Verder kun je als bedrijf hoofd- of subsponsor worden van het event. Voor het regionale bedrijfsleven én voor particulieren is er de mogelijkheid om een zit- of statafel (respectievelijk 500 en 250 euro) voor vier personen af te nemen. Voor alle andere geïnte- resseerden is er de mogelijkheid om een kaartje te kopen voor op de tribune. “Tot slot hebben we een fundraisingsysteem waar- bij het mogelijk is om één of meerdere boksers voor een geldbedrag naar keuze te sponsoren. Op deze wijze hopen we ons streefbedrag te halen”, zegt Jesse Haanstra, voorzitter van de fundraising- commissie binnen Junior Kamer Zaanstad.

Beslagen ten ijs komen
Sommige boksers hebben enige ervaring met (kick) boksen, maar geen van allen bokste ooit in een heuse ring een wedstrijd. Om beslagen ten ijs te komen en dus fitte boksers in de ring te mogen aanschouwen, worden zij sinds het begin van dit jaar door professionele trainers getraind. Drie keer per week krijgen zij fysieke training en worden zij ook op het mentale vlak gecoacht. Alle boksers ondergaan twee keer een medische keuring en bij gebleken geschiktheid mogen zij straks de ring instappen. “Er zit best wel wat niveauverschil tussen de boksers”, zegt Jesse. “De trainers maken straks de duo’s en het spreekt voor zich dat die dan aan elkaar gewaagd zijn en dus ongeveer op hetzelfde boksniveau zitten. Er zullen minimaal 10 en maximaal 12 wedstrijden worden gebokst. Elke wedstrijd duurt 3 keer 1,5 minuut. De toeschouwers, waarvan wij er circa 450 hopen te verwelkomen, kijken in veel gevallen naar bekenden in de ring, die streekgenoten zijn. Dat maakt het event natuurlijk extra leuk. Maar we dragen ook zorg voor een leuke omlijsting. Natuurlijk is er goede catering en zal er muziek zijn. We willen dat het een echt boksgala wordt, waar de goede doelen van gaan profiteren en waar de mensen van gaan genieten.”

Oneven aantal boksers
De organisatie is in volle gang en dankzij de medewerking van vele bedrijven kunnen de kosten zo laag mogelijk worden gehouden. Nu maar hopen dat alle boksers straks fit in de ring staan. Maar wat nou als er, door blessures of anderen reden, een oneven aantal boksers zijn? Jesse: “Nou, toevallig heb ik ook meegetraind en als de nood aan de man is, kan ik eventueel de boksring instappen. Maar in principe is dat niet de bedoeling.”

Wie meer informatie wil over het gala Business Boxing Zaanstad, kan kijken op www.businessboxingzaanstad.nl.

Terug naar overzicht