Junior Kamer Zaanstreek in actie voor faciliteiten biologische boerderij White Ranch

Boeren met hoofd en hart

Aan de Groenedijk in Assendelft is een biologische boerderij gevestigd die duurzaam onderneemt. Deze zorgboerderij met biologische moestuin heeft onlangs ook een zelfbedieningswinkel geopend. Iedereen kan tussen acht tot acht bij dit Rustpunt boodschappen doen. Dit concept slaat aan, waardoor het wel een beetje druk begint te worden voor een zorgboerderij.

De plek voor een kopje koffie of thee wordt daarom verplaatst naar de skybox, met gezellig uitzicht op koeien en geiten. De Junior Kamer Zaanstreek (JKZ) gaat ze daar een handje bij helpen.Junior Kamer Zaanstreek leerde de White Ranchers Jan en Myrna de Wit kennen via NL Doet. Voorzitter Mike Vonk: “Ik leerde ze kennen via de opa van mijn vrouw. Die is hier namelijk hulpboer. Het duurzaam ondernemen sprak ons erg aan, waardoor we dit jaar hebben besloten om via het evenement ‘The Fort’ bij Fort Markenbinnen geld op te halen voor een professionele keuken in het Rustpunt.”

Boerderijautomaat

White Ranch krijgt mede door de komst van de boerderijautomaat met melk, vlees, kaas en eieren steeds meer aanloop. Myrna: “Omdat we ook zorgboerderij zijn, komen we soms in situaties terecht waardoor het voor de cliënten niet meer duidelijk is wie wel en wie niet op het boerenbedrijf werkt. Laatst vroeg één van onze cliënten bij het tafeldekken: “Waar is die man die hier net aan tafel zat? Waarom eet hij niet mee?” Die man was een bezoeker en natuurlijk allang weer weg. Het is dus praktischer voor ons bedrijf als we twee gescheiden ruimten hebben. De skybox met de nieuwe keuken kan dan ook meteen gebruikt worden voor onze educatieve lessen met kinderen.”
Naast zorgboerderij zijn met koeien en geiten teelt White Ranch ook biologische groenten voor de Voedselbank Zaanstad en hebben ze zonnepanelen van de Zaanse Koöperatie op hun stal liggen. Het voer voor de dieren is ecologisch geteeld en het bedrijf wordt elk jaar gecontroleerd door de Skal, de toezichthouder voor aantoonbare betrouwbaarheid van biologische producten in Nederland. Ze waren afgelopen jaar ook niet voor niets finalisten bij Duurzaan Awards 2017 voor duurzaamste bedrijf van de Zaanstreek.
Myrna en Jan willen boeren met hoofd én hart. “Vanaf 2008 zijn we omgeschakeld naar biologisch boeren. Biologisch boeren is niet de kunst van het doen, maar van het laten!” “Die instelling past heel goed bij de consumenten van nu”, vult Mike aan. “We willen eten van de bron en weten waar het vandaan komt. Hier in de skybox is dat heel goed te zien. Met het bedrag dat de JKZ zaterdag 16 juni ophaalt, kunnen we de zorgeducatie en Rustruimte zichtbaar verbeteren!”

Doe mee

Door deel te nemen aan het evenement TheFort#itsnogame steunen deelnemers White Ranche uit Assendelft met hun duurzame onderneming. Bij FortTreffelijk op Fort Markenbinnen hebben zich inmiddels 28 teams ingeschreven voor de spectaculaire Zaanse variant op Fort Boyard. Kijk voor informatie en inschrijven op www.thefort.nl. Meer weten over de boerderij en het maatschap van Jan en Myrna aan Groenedijk 4 in Assendelft? Kijk daarvoor op www.whiteranch.nl en de Facebook-pagina: whiteranch.

Terug naar overzicht